Reddibird Times

食事・健康・美容の考察

スーパーで買える万能薬/Supermarket available panacea

最近、乾燥食材にハマっています。きっかけは、チョコレートをやめて以来、おやつはドライフルーツに頼りっきりで、美味しいドライフルーツを探しているうちに、そうか、自作すればいいんだ! とフードドライヤーを購入したことです。

 

子供と二人暮らしなので、今までは買った食材の期限が迫ってくると冷凍していたのですが、乾燥させるという選択肢が増えました。料理においても乾燥食材特有の風味が加わりレシピの幅が広がりました。日本は自然災害の多い国なので、基本的に長期保存できるものを家では揃えています。ですので、野菜や果物が冷蔵庫を使わずにある程度保存できるというのは嬉しいです。加熱処理をして乾燥させておくと災害時でもそのまま食することができ、効果的に栄養補給もできます。

 

昨日は生姜を乾燥させました。この時期、新しょうがや黄金生姜の期限が迫るとスーパーで安売りされているので、たくさん購入して様々な形で活用しています。新鮮な生姜は小さめにカットして焼酎に漬けておくと味も香りも落とさずに保存できますが、今回は期限が迫った生姜の活用法をご紹介します。

期限が迫った生姜には多少のカビが生えていたり、茶色く変色していたりすることがあるので、しっかりとチェックして悪い部分は取り除きます。生姜は天日干しも可能です。だいたい1週間ほどかかります。フードドライヤーだと、60℃・10時間です。乾燥させた生姜は、オリーブオイルに漬けこんでおくと和洋両用でき、炒め物をするときやちょっとした風味付けに便利です。生姜がオリーブオイルにしっかりと浸かった状態で約半年持つので、オリーブオイルが少なくなってきたらつぎ足します。私の場合は同じ要領でにんにくも漬けこんでいます。これをしておくことで、半年は面倒な皮むきなどの手間が省けます。

さらに、乾燥生姜は電動ミルで粉砕してスパイスボトルに入れておきます。ちょっとした食事のときにふりかけたり、茶葉に混ぜてスパイスティーを作るのに役立ちます。生のままでも問題なさそうな生姜はお酢の力を借りて、ガリや紅ショウガを作っておくと良いでしょう。意外とカレーの付け合わせなどにも合います。私は個人的に福神漬けよりも、自家製のガリ・紅ショウガや高菜漬けをカレーの付け合わせにする方が好みです。

 

保存法次第で大変便利な生姜ですが、今度はその効能について考えてみましょう。生姜は風邪をひいたときに頭に浮かびやすい薬味ですが、漢方・薬膳においては、辛味があり、温性で脾臓と肺に帰経すると分類されます。生姜の辛味成分は加熱することで、新陳代謝を促進するショウガオールに変化して、新陳代謝をアップさせます。発汗や利尿作用があるのでむくみ改善にも良く、冷えで悪化する咳や痰も緩和してくれます。薬膳の世界では冬に分類される食材ですが旬は6〜8月です。体温を上げて解毒もしてくれるので、年中取りたい食材ですね。ダイエット中の方にもおすすめです。長期保存できる形で家に常備しておくと良いでしょう。にんにくと合わせるとかなりパワフルになります。元気がないときには生姜&にんにくを鍋や味噌汁などに入れて摂取すると力がみなぎってきますよ!

 

食材をフードドライヤーにかけると、その食材の香りが部屋に広がります。生姜とにんにくの場合は、ほんとうにパワフルな香りが部屋に充満します。その香りをかぐことで食欲も増して来るのです。昨日の記事とつながりますが、生姜の香りは妊娠中のつわり改善などにも役立ちます。なんとなくどよ~んとしたり、頭が働いていない時などにスパイシーな香りを嗅ぐと交感神経が刺激されてスッキリするのでしょう。スーパーに常に並んでいる生姜、毎日の生活に取り入れて上手く活用してみることで健康的な習慣を1つ増やすことが出来ます。

 

私が使用しているフードドライヤーはこちら

 

"Supermarket available panacea"

 

I've been into dried foods recently. It all started when I stopped eating chocolate, and since then, my go-to snacks have been dried fruits. While looking for delicious dried fruits, I realized that I could make them myself! So, I bought a food dehydrator.

Since it's just my child and me, I used to freeze ingredients when they were about to expire. However, drying them has become another option. Dried foods add a unique flavour to dishes and expand the range of recipes. Japan is prone to natural disasters, so we generally keep items that can be stored long-term at home. Therefore, it's great that vegetables and fruits can be stored for some time without using the refrigerator. By heating and drying them, they can be consumed as is during emergencies, effectively providing nutrition.

Yesterday, I dried some ginger. At this time of year, when the expiration dates of new ginger and golden ginger are approaching, they are often sold at discounted prices in supermarkets. I buy a lot and use them in various ways. Fresh ginger can be sliced ​​small and soaked in shochu to preserve both its flavour and aroma without losing them. However, this time, let me introduce a way to use ginger that is nearing its expiration date.

Ginger nearing its expiration date may have some mould or discoloration, so be sure to check and remove any bad parts. Ginger can also be air-dried. It takes about a week. With a food dehydrator, it takes 10 hours at 60°C. Dried ginger can be soaked in olive oil, making it versatile for both Japanese and Western dishes, handy for stir-fries or adding flavour. When ginger is thoroughly soaked in olive oil, it can be preserved for about six months, so refill the olive oil when it's running low. Personally, I also soak garlic in the same way. This saves the hassle of peeling garlic for about half a year.

Furthermore, dried ginger can be ground into powder using an electric mill and stored in a spice bottle. It's useful for sprinkling on meals or mixing with tea leaves to make spiced tea. Ginger that seems fine even in its raw state can be made into gari or pickled red ginger using vinegar. Surprisingly, it pairs well with curry as a side dish. Personally, I prefer homemade gari or pickled red ginger to store-bought fukujinzuke as a curry accompaniment.

Depending on how it's stored, ginger is a very useful ingredient. Now let's consider its effects. Ginger is often thought of as a condiment when you catch a cold, but in traditional Chinese medicine and herbal cuisine, it's classified as having a pungent taste, warm nature, and returning to the spleen and lungs. The pungent components of ginger transform into gingerol when heated, boosting metabolism. It has diaphoretic and diuretic effects, making it effective for reducing swelling and relieving coughs and phlegm exacerbated by coldness. In the world of herbal cuisine, it's classified as a winter ingredient, but its peak season is from June to August. Since it raises body temperature and detoxifies, it's a food you'd want to have all year round. It's also recommended for those on a diet. By keeping it in a form that can be stored long-term at home, you can take it whenever you need it. When combined with garlic, it becomes quite powerful. When you're feeling low on energy, adding ginger and garlic to dishes like hot pots or miso soup can give you a boost!

When you put food in a food dehydrator, the aroma of that food spreads throughout the room. In the case of ginger and garlic, the room fills with a truly powerful aroma. By smelling that aroma, your appetite increases. This ties in with yesterday's article, but the aroma of ginger is also useful for improving morning sickness during pregnancy. When you're feeling a bit sluggish or your mind isn't working, smelling a spicy aroma stimulates the sympathetic nervous system and refreshes you. Ginger, which is always available at the supermarket, can be incorporated into your daily life and cleverly utilised to add another healthy habit.