Reddibird Times

食事・健康・美容の考察

果実は美味しいのか、美味しくないのか/Is the fruit delicious or not delicious?

コロナで味覚障害になった方々がたくさんいましたね。私も副鼻腔炎で一時的に味覚障害を発症しました。

ところで、あなたは甘い苺が好きですか?酸っぱい苺が好きですか?



昔の私は、酸っぱい苺が好きでした。きっかけは16歳の頃にイギリスに行った時でした。ホームステイ先で大粒で美味しそうな苺が出されたのですが、見た目とは裏腹にとてもすっぱかったのです。その苺にレモンとお砂糖をかけて食べるのが、私にはとても斬新で刺激的でした。

日本では果物の糖度を計って売られていることも多く、甘い果物が好まれています。苺も品種改良が進み、甘い苺が手に入りやすくなっていました。そのため、酸っぱい苺を見つけたときは嬉しかったのです。つい先日まで、私はすっぱい苺ばかり探していました。

 

最近、苺農家で働いている知人から苺を頂きました。見た目が大変美しく高級なブランド品の苺です。もちろん味は甘い! 彼女から頂いた苺を口にした時、自分の舌の変化に気が付きました。私、丁寧に育てられた甘い苺が好きなんだ…… おそらく、もともとはそのような甘い苺が好きだったのでしょう。それが、16歳の衝撃的な出来事を経験した際に、あたかも酸っぱい苺が好きなんだと思い込んでしまっていたのです。

 

また、別の日には、庭に植えた苺が実っていたので、収穫して食べました。手入れは全然しておらず、雪をかぶったこともある苺でした。しかし、しっかりと熟していて、土の養分と太陽の光から出来上がった甘さが口の中に広がりました。これも大変美味でした。自分で植えたから、というのもあったのかもしれません。

 

酸味と甘味の違いについて調べてみました。苺の酸味は主にビタミンCからくるもので、抗酸化や免疫システムの強化、疲労回復などがあります。酸味が欲しいときは、体が修復&予防に力を入れている時、ということになります。一方、苺の甘味は、果糖からくるものです。カロリーや糖分など即座にエネルギーに変換できる成分です。エネルギーを使った後やこれからエネルギーを使うときには甘味が欲しくなるようです。

今の私は甘味を欲しているので、体のエネルギー回転率が速くなっている状況ですね。エネルギーが入っては出て、入っては出て、常に新鮮なエネルギーが体内を循環している感覚です。

自分が欲している味を知ることは、自分の体や現在の状況を知る手掛かりなのかもしれません。

 

私たちは、自己の経験により莫大な記憶が脳に保存されていて、それを手掛かりに生きていることが多いです。現代では溢れる情報に脳がオーバーヒートしていることもあります。

脳の機能は良い方向に働くことも多いのですが、古いデータが保存されたままになっていると「トラウマ」や「インナーチャイルド」などの、今の自分にとっては不必要なものになってしまうこともあるのです。その際に同じ天秤に乗り、バランスをとってくれるのが五感です。

味覚だけでなく五感を敏感にしておくためにも、ファスティングを取り入れて自己の感覚を定期的にリセットしたり、一人の時間を過ごしたりする工夫が大切なのでしょう。

さらに言えば、天秤でバランスを取りながら脳の機能を使うことで、自己を思い通りにマネジメントすることも可能なのです。

 

ちなみに、しばらく時間が経った後の苺は味があまりしませんでした……

味のしない果実については今後の研究課題です。

 

 

Is the fruit delicious or not delicious?

 

There were many people who lost their sense of taste due to COVID. I also temporarily lost my sense of taste due to sinusitis.

By the way, do you like sweet strawberries? Or do you like sour strawberries?

I used to like sour strawberries. It all started when I went to England at the age of 16. At my homestay, I was served large, delicious-looking strawberries, but they turned out to be very sour, contrary to their appearance. Eating those strawberries with lemon and sugar was a very novel and stimulating experience for me. In Japan, fruits are often sold based on their sweetness level, and sweet fruits are preferred. With advancements in strawberry breeding, sweet strawberries have become more readily available. So, when I found sour strawberries, it made me happy. Until recently, I was always looking for sour strawberries.

Recently, I received strawberries from an acquaintance who works on a strawberry farm. They were visually beautiful and high-end brand strawberries. Of course, they were sweet! When I tasted the strawberries she gave me, I noticed a change in my taste buds. I realised that I actually like meticulously grown sweet strawberries... I probably liked such sweet strawberries originally. When I experienced that shocking or heart-wrenching event at the age of 16, I started to believe that I liked sour strawberries.

On another day, I harvested strawberries planted in my garden. I hadn't taken care of them at all, and they had even been covered in snow. However, they were ripe and had a sweetness that spread in my mouth, made from the nutrients in the soil and the sunlight. They were also very delicious. Perhaps it was because I planted them myself.

I looked into the differences between acidity and sweetness. The acidity of strawberries mainly comes from vitamin C, which provides benefits such as antioxidation, strengthening the immune system, and fatigue recovery. When you crave acidity, your body is focusing on repair and prevention. On the other hand, the sweetness of strawberries comes from fructose. It is a component that can be immediately converted into energy, such as calories and sugar. It seems that sweetness is desired after using energy or when preparing to use energy.

I'm currently craving sweetness, so my body's energy turnover rate is high. Energy comes in and out, constantly circulating fresh energy throughout my body. Knowing the taste we desire may be a clue to understanding our body and current situation.

We often live based on our own experiences, with vast memories stored in our brains as clues. In modern times, the brain may overheat due to overflowing information. While brain function often works in a positive direction, old data that remains stored may become unnecessary for the current self, such as "trauma" or "inner child." In such cases, the senses, such as taste, help maintain balance on the same scale.

To keep all senses sensitive, it is important to incorporate fasting to regularly reset our senses or to spend time alone. Furthermore, by using brain function while balancing on the scale, it is possible to manage ourselves as desired.

By the way, the strawberries tasted bland after some time… The tasteless fruit will be a future research topic.